Ord och begrepp - Migrationsverket

  A  B  C  D  E  F  G  H  I  J  K  L  M  N  O  P  Q  R  S  T  U  V  W  X  Y  Z  Å  Ä  Ö

8:8 8 § 8 kap. Utlänningslagen = omedelbar verkställighet. Sökanden ska uppenbart sakna skäl och beslutet ska fattas inom tre månader.
abe Förkortning för anläggningsboende externt, till exempel i lägenhet som Migrationsverket hyr.
abo Se anläggningsboende.
adoptivbarn Se uppehållstillstånd för adoptivbarn.
anhörig Se familjeanknytning
anknytning Se familjeanknytning.
anläggningsboende, abo När asylsökande bor på någon av Migrationsverkets mottagningsenheter (f.d. förläggning).
anmälan om svenskt medborgarskap En förenklad form av ansökan om svenskt medborgarskap. Gäller exempelvis nordbor som bott här i minst fem år.
ansökningsavgift Den avgift som tas ut vid ansökan om uppehållstillstånd, arbetstillstånd, visum och svenskt medborgarskap.
arbetstillstånd, AT Det tillstånd som krävs för utomnordisk medborgare som vill arbeta i Sverige. EU-medborgare är undantagna från kravet på arbetstillstånd.
artikel 15-förfrågan Begäran om information om en sökande hos ett annat EU-lands myndighet (enligt artikel 15 i Dublin-konventionen).
asylrätt Rätten för en utlänning som behöver skydd att få asyl (fristad) i ett annat land än hemlandet.
asylsökande Utlänningar som tagit sig till Sverige och begärt skydd mot förföljelse, men som ännu inte fått sin ansökan slutligt prövad av Migrationsverket eller Utlänningsnämnden. (Jämför flykting och kvotflykting.)
asylsökande barn Barn som söker asyl, antingen de kommer tillsammans med sina föräldrar eller ensamma. Utlänningslagen säger att man måste ta särskild hänsyn till barnets bästa.
asylum shopping När en asylsökande reser runt och söker asyl i flera länder samtidigt kallas det "asylum shopping". Begreppet kommer från Dublin-konventionen.
AT Se arbetstillstånd.
AT-UND Undantag för asylsökande från kravet att ha arbetstillstånd för att få arbeta i Sverige.
avlägsnande Samlingsbegrepp för avvisning och utvisning.
avviken Asylsökande som lämnat förläggningen utan överenskommelse registreras som avviken efter en tid.
avvisning Utlänningar som aldrig haft uppehållstillstånd avvisas när de får besked om att de måste lämna landet. (Jämför utvisning.)
avvisning med omedelbar verkställighet Om det är uppenbart att den asylsökande inte behöver skydd, och inte heller har andra skäl för att få stanna i landet, kan han avvisas från Sverige direkt efter det att Migrationsverket gjort den första delen av asylutredningen. Ett sådant beslut måste normalt fattas inom tre månader från ansökningsdagen. Den asylsökande kan överklaga Migrationsverkets beslut, men har inte rätt att stanna kvar i Sverige och vänta på resultatet av sitt överklagande.
barn- och ungdomsenhet, BU-enhet Migrationsverkets grupphemsboende för ensamkommande barn. Se grupphem.
befrielse från svenskt medborgarskap Migrationsverket kan, efter ansökan, befria en person från svenskt medborgarskap. Förutsättningen är att han inte blir statslös.
bevis om svenskt medborgarskap Den handling som Migrationsverket utfärdar när någon blir svensk medborgare.
bibehållande av svenskt medborgarskap Svenska medborgare som sedan födelsen är bosatta utomlands och som aldrig bott i Sverige, kan ansöka om att få behålla sitt svenska medborgarskap. Utan ansökan förlorar de det svenska medborgarskapet när de fyller 22 år.
BU-enhet Se barn- och ungdomsenhet.
dagersättning för asylsökande Har den asylsökande inga egna pengar kan denne ansöka om att få dagersättning.
de facto-flykting (gällde fram till 1996-12-31). Utlänning som utan att vara flykting inte ville återvända till sitt hemland p.g.a. de politiska förhållandena där och kunde åberopa tungt vägande omständigheter till stöd för detta. Begreppet används inte längre.
direktavvisning Se avvisning med omedelbar verkställighet.
dossier En samling handlingar rörande en och samma person.
dossiernummer Varje dossier har ett unikt dossiernummer. Samma dossiernummer följer utlänningen till dess han ev. blir svensk.
dubbelt medborgarskap Svenska medborgare som förvärvar medborgarskap i ett annat land får behålla sitt svenska medborgarskap om det andra landet inte kräver att de befriar sig från det svenska medborgarskapet. Likaså får den som blir svensk medborgare behålla sitt utländska medborgarskap om lagen i det andra landet tillåter detta.
Dublinförfrågan Se artikel 15-förfrågan.
Dublinkonventionen Konvention som garanterar att den som söker asyl i något av EU:s medlemsstater får sin ansökan prövad i något av EU-länderna. En asylsökande ska alltså inte kunna sändas från en medlemsstat till en annan utan att någon anser sig ha ansvar för prövningen. EU:s medlemsstater är bundna av konventionen. Sverige tillträdde konventionen den 1 oktober 1997.
ebo Se eget boende.
EES Europeiska Ekonomiska Samarbetsområdet.
EES-bevis Ett bevis om uppehållstillstånd utfärdat av Migrationsverket för personer från EES/EU-länder. Innehavaren har rätt att bo och arbeta i Sverige.
EES/EU-medborgare Sverige är medlem i den Europeiska unionen (EU) tillsammans med Belgien, Danmark, Finland, Frankrike, Grekland, Irland, Italien, Luxemburg, Nederländerna, Portugal, Spanien, Storbritannien, Tyskland och Österrike. Medborgare i Island, Norge, Schweiz och Liechtenstein omfattas genom EES-avtalet av den fria rörligheten mellan avtalsstaterna, på samma sätt som EU-medborgare.
eget boende, ebo När asylsökande bor i eget boende (hos släkt eller vänner) medan de väntar på beslut.
ensamkommande barn Asylsökande barn eller ungdomar som kommer ensamma till Sverige. Dessa intervjuas alltid och då tillsammans med en god man och/eller ett juridiskt ombud.
ERF Se Europeiska flyktingfonden.
EU Europeiska unionen.
Europeiska flyktingfonden, ERF EU-kommissionen har inrättat en europeisk flyktingfond som ska underlätta för EU-länderna att ta emot asylsökande och flyktingar. I Sverige är det Migrationsverket som förvaltar fonden.
familjeanknytning Med familjeanknytning menas att den sökande vill förena sig med nära anhöriga som är bosatta i Sverige.
FF Se flyktingförklaring.
fingeravtryck Migrationsverkets personal tar fingeravtryck på alla asylsökande som är äldre än 14 år. Fingeravtrycken gör det möjligt att kontrollera om personen tidigare sökt asyl i Sverige, eller om denne sökt och eventuellt fått asyl i något annat EU- eller Schengenland.
flykting Utlänning som har sökt asyl och fått tillstånd att som flykting bosätta sig i Sverige. (Jämför asylsökande och kvotflykting.)
flykting enligt Genève-konventionen Enligt Genève-konventionen är flyktingar personer som har välgrundade skäl att vara rädda för förföljelse på grund av sin ras, nationalitet, tillhörighet till en viss samhällsgrupp, religiösa eller politiska uppfattning.
Sverige och ett hundratal andra länder har skrivit under FN:s flyktingkonvention (Genèvekonventionen). Det innebär att Sverige lovat att ge asyl till den som behöver det.
flyktingförklaring, FF Migrationsverket kan utfärda ett dokument som förklarar att en person är flykting. Utfärdas samtidigt som det permanenta uppehållstillståndet.
flyktingförläggning Kallas numera mottagningsenhet.
flyktingkvot Organiserad överföring av ett visst antal flyktingar enligt regeringens beslut. Se kvotflykting.
FN:s flyktingkommissarie (UNHCR) FN:s organ för arbete med flyktingfrågor. Huvudkontoret finns i Genève. I Stockholm finns ett kontor för de nordiska och baltiska staterna.
FP Se främlingspass.
frivillig återvandring Den som fått uppehållstillstånd som flykting kan ansöka om att få bidrag för sig och sin familj om man vill flytta tillbaka till hemlandet (eller något annat land där man blir mottagen).
främlingspass, FP Passhandling som utfärdas av Migrationsverket för utlänningar som inte kan få hemlandspass. (Jämför resedokument)
förläggning Tidigare benämning på anläggningsboende.
första asylland Den som flyr har inte rätt att välja asylland. Tanken är att den som har skyddsskäl ska söka asyl i det första land han/hon kommer till efter flykten, om personen där är skyddad från förföljelse och från att sändas tillbaka till det land man flytt ifrån. En asylsökande som har vistats i ett så kallat första asylland före ankomsten till Sverige återsänds därför dit. Det sker emellertid inte om personen bara rest genom ett annat land utan att stanna där. (Jämför Dublinkonventionen.)
förvar Frihetsberövande av utlänning oftast i samband med att personen fått beslut om av- eller utvisning och där verket har anledning att tro att personen kommer att hålla sig undan. En asylsökande kan även sättas i förvar om identiteten är oklar (se identitets-förvar).
Genève-konventionen 1951 års FN-konvention angående flyktingars rättsliga ställning.
god man En god man är en person som ska ta tillvara barnets intressen om föräldrarna själva inte kan göra det. Utses av kommunen.
grundärende Grundärenden är de ärenden som handläggs i första instans, d.v.s. av Migrationsverket. Om beslutet överklagas är överklagandeärendet inte ett grundärende.
grupphem Ett kollektivt boende för asylsökande barn under 18 år som kommit till Sverige utan sina föräldrar. Vanligtvis är barn vid grupphem yngre än de som bor på ungdomsboende.
gäststuderande En utomnordisk studerande vid universitet eller högskola i Sverige.
handläggningstid Tiden från det att ansökan lämnas in tills beslutet fattas.
hederligt levnadssätt Villkoret för att en person ska kunna bli svensk medborgare är att denne har skött sig bra i Sverige och inte begått brott.
hemlandspass Passhandling som utfärdats av behörig myndighet i det land där innehavaren är medborgare.
hemutrustningslån Lån för inköp av hemutrustning till flyktingar och vissa andra utlänningar som omfattas av det kommunala flyktingmottagandet. Lånet administreras av Centrala studiestödsnämnden, CSN.
hemvisttid Den tid personen har haft en laglig och stadigvarande bosättning i Sverige.
humanitära skäl Personer som har starka humanitära skäl kan också få stanna i Sverige. De humanitära skälen handlar om individens situation, t.ex. att denne är allvarligt sjuk, har en livshotande sjukdom, mår psykiskt dåligt eller att barnen i familjen skulle fara illa av att återsändas.
härstamningsprincipen Föräldrarnas medborgarskap är enligt svensk lag avgörande för vilket medborgarskap deras barn får. (Jämför territorialprincipen.)
identitet En persons namn, födelsedatum och medborgarskap.
identitets-förvar En utlänning får tas i förvar om hans identitet är oklar när han kommer till Sverige eller när han efter ankomsten söker uppehållstillstånd.
inhibition Polisen, Migrationsverket eller Utlänningsnämnden avbryter tillfälligt en avvisning eller utvisning.
inresevisering, IV Annat ord för visum. Se även Schengenvisering.
Integrationsverket Integrationsfrågor handhas sedan den 1 juni 1998 av en egen myndighet, Integrationsverket (www.integrationsverket.se).
invandrare Någon vedertagen definition av begreppet ”invandrare” finns inte och har egentligen aldrig funnits. För att, rent statistiskt, räknas som ”invandrare” ska man vara folkbokförd i Sverige. I statistiska sammanhang används en indelning som görs antingen efter personers födelseland eller efter
medborgarskap. I båda fallen görs indelningen i två kategorier; födda i Sverige eller födda i utlandet respektive svenskt eller utländskt medborgarskap.
invandrarpolitik Det samhället gör för att underlätta invandrares, inklusive flyktingars, introduktion och integrering i det svenska samhället.
Invandrarverket Tidigare namn på Migrationsverket (före den 1 juli 2000).
invandringspolitik Lagar, regler och tillämpning som reglerar invandringen till Sverige.
IV Se Inresevisering.
juridisk hjälp Om Migrationsverket bedömer att en utlänning kanske kommer att avvisas ser verket till att personen får hjälp av ett juridiskt ombud, oftast en advokat. Den juridiska hjälpen är då kostnadsfri för den sökande. Det juridiska ombudet företräder utlänningen och tar vara på dennes intressen.
krigsvägrare (gällde fram till 1996-12-31) Utlänning som övergett krigsskådeplats eller som flydde från sitt hemland för att undgå förestående krigstjänstgöring.
kvotflykting Utlänning som före inresan hit fått uppehållstillstånd inom den av regering och riksdag fastställda flyktingkvoten. Resan hit organiseras och betalas av Migrationsverket. (Jämför flykting och asylsökande.)
landkunskap Handläggarna och beslutsfattarna vid Migrationsverket behöver stor kunskap om de länder som de asylsökande kommer ifrån. De håller sig ständigt informerade om den aktuella situationen i de länder de arbetar med. Det gäller det politiska läget, etniska konflikter, rättssystemet, tillämpning av lagstiftning med mera. All viktig landkunskap är samlad i en databas på verket.
legitimation att bli svensk Förälders giftermål. Om utländsk mamma och svensk pappa gifter sig blir parets gemensamma barn automatiskt svensk medborgare.
lma Lagen om mottagande av asylsökande med flera.
lma-kort Bevis som intygar att någon är asylsökande (med foto). Utfärdas av Migrationsverket.
medborgarskap Medborgarskap är ett rättsligt bindande förhållande som uppstår mellan en stat och en individ (medborgare) antingen automatiskt vid födelsen eller efter en anmälan eller en ansökan. Det mest påtagliga beviset på det svenska medborgarskapet är det svenska passet och att man som svensk medborgare har en ovillkorlig rätt att vistas i Sverige.
migration Personers rörelse mellan länder, d.v.s. in- och utflyttning.
Migrationsverkets författningssamling, (MIGRFS) Föreskrifter och allmänna råd utfärdade av Migrationsverket.
MIGRFS Se Migrationsverkets författningssamling.
mottagningsenhet De flesta boenden består av vanliga lägenheter, där de asylsökande själva sköter sitt hushåll. Ensamstående måste dela rum. En familj kan få ett eget rum men får då räkna med att dela lägenhet med andra personer.
N-UT Se ny ansökan.
naturaliserad När man har fått svenskt medborgarskap genom att ansöka om det.
Nipu Ny instansordning för prövning av utlänningsärenden. Förslaget innebär att utlänningsärenden överklagas till domstol.
Nordiska passöverenskommelsen, PÖK De nordiska länderna ingick 1957 en överenskommelse om att avskaffa den reguljära gränskontrollen mellan länderna. Innehållet har kommit att påverkas av de nordiska staternas anslutning till Dublinkonventionen och Schengeninträdet. Bestämmelserna i dessa båda regelverk har företräde framför den nordiska passöverenskommelsen.
ny ansökan, N-UT Ny ansökan om uppehållstillstånd därför att nya omständigheter har uppstått efter att ett lagakraftvunnet avlägsnandebeslut meddelats.
nöjdförklaring När en utlänning inte överklagar ett beslut om avvisning eller utvisning.
offentligt biträde Om Migrationsverket bedömer att den sökande kan komma att få nej på sin ansökan, ser verket till att han eller hon får juridisk hjälp av ett så kallat offentligt biträde.
ombud Person som företräder en sökande.
omprövning Alla beslut kan inte överklagas. Ett negativt beslut om visum kan t. ex. inte överklagas. Om sökanden menar att beslutet inte är korrekt kan man begära en omprövning av ärendet. Migrationsverket avgör i det enskilda fallet om det finns anledning att ompröva beslutet.
organiserad verksamhet, OV Under utredningstiden ska vuxna asylsökande delta i någon form av organiserad verksamhet, t.ex. undervisning i svenska. Det gäller även dem som valt att ordna sitt boende själva.
OV Se organiserad verksamhet.
permanent uppehållstillstånd, PUT Utlänning som har tillstånd att bo och arbeta i Sverige på obegränsad tid. Tillståndet gäller så länge utlänningen är bosatt i Sverige och förlängs automatiskt
preskription Ett beslut om avvisning eller utvisning som inte har verkställts inom fyra år upphör att gälla. Om personen inte lämnar Sverige måste en helt ny ansökan göras.
preskription av svenskt medborgarskap Svensk medborgare som sedan födelsen är bosatt utomlands och som inte bott någon tid i Sverige förlorar det svenska medborgarskapet när han/hon fyllt 22 år – om ingen ansökan om bibehållande görs. (Se bibehållande av svenskt medborgarskap)
PUT Se permanent uppehållstillstånd.
PÖK Se nordiska passöverenskommelsen
RD Se resedokument.
referensskrivelse Skrivelse eller brev där vi ställer frågor till referenspersonen i Sverige (släkt/vän/affärskontakt) som uppgivits i ansökan om visum.
referent Den person i Sverige som sökande uppgett som kontaktperson. Gäller visum – och anknytningsärenden.
repatriering (ordet används inte längre) Se frivillig återvandring.
resebidrag Make/maka och barn under 18 år till flykting som fått uppehållstillstånd enligt Genèvekonventionen kan söka bidrag för resa till Sverige.
resedokument, RD Passhandling för flykting enligt Genèvekonventionen. Utfärdas av Migrationsverket.
Schengenländer Nästan alla EU:s femton medlemsländer har anslutit sig till Schengensamarbetet. De deltagande länderna är: Frankrike, Tyskland, Belgien, Nederländerna, Luxemburg, Portugal, Spanien, Österrike, Italien och Grekland samt Sverige, Danmark och Finland.
Schengens informationssystem, SIS Schengen-ländernas register över bland annat personer med inreseförbud.
Schengensamarbetet Schengensamarbetet handlar om att människor som bor i Schengenländerna ska kunna resa fritt, utan att behöva visa pass mellan de länder som anslutit sig.
Gränskontrollerna mellan länderna har därför tagits bort. Istället sker pass- och inresekontrollen vid de yttre gränserna, dvs. vid gränserna mot länder som inte deltar i Schengensamarbetet.
Schengenvisering Sedan Sverige anslöt sig till Schengensamarbetet gäller en visering till Sverige även för inresa i andra Schengenländer.
SFI Se svenska för invandrare.
SIS Se Schengens informationssystem.
sista länk i familjekedjan (gällde fram till 1996-12-31) Uppehållstillstånd kunde ges till en person som var kvar i hemlandet om övriga nära anhöriga var bosatta i Sverige.
skolgång för asylsökande barn Asylsökande barn har rätt till förskola, grundskola och gymnasieskola på i huvudsak samma villkor som gäller för barn som bor i Sverige. Vistelsekommunen är ansvarig.
skyddsbehövande Enligt svensk lag kan även andra än flyktingar enligt FN:s flyktingkonvention behöva skydd och därför få uppehållstillstånd i Sverige. Det är personer som har lämnat sitt hemland och:
1. känner välgrundad fruktan för att straffas med döden eller med kroppsstraff eller att utsättas för tortyr eller annan omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning.
2. på grund av yttre eller inre väpnad konflikt behöver skydd eller på grund av en miljökatastrof inte kan återvända till sitt hemland, eller
3. på grund av sitt kön eller homosexualitet känner välgrundad fruktan för förföljelse.
snabba anknytningar Äktenskap eller sammanboende som varat kort tid och som åberopas som grund för uppehållstillstånd. Se uppskjuten invandringsprövning.
svenska för invandrare, SFI Grundläggande svenskundervisning som anordnas av kommunen.
svenskt medborgarskap Svensk medborgare kan man bli genom: födelse, adoption, förälders giftermål (legitimation), ansökan (naturalisation).
säsongsarbetstillstånd Arbetstillstånd i högst 3 månader för arbete i Sverige med att till exempel plocka jordgubbar, frukt eller grönsaker åt någon odlare i Sverige.
T-UT Se tidsbegränsat uppehållstillstånd.
territorialprincipen Ett barn blir medborgare i det land på vars territorium det föds. Gäller inte i Sverige. (Jämför härstamningsprincipen.)
tidsbegränsat uppehållstillstånd, T-UT Ges t.ex. när en massflyktsituation uppstått och många från ett visst land får tidsbegränsat uppehållstillstånd. Exempelvis fick kosovoalbaner t-ut i elva månader då en massflyktsituation uppstod i kriget i Kosovo våren 1999.
transit Ett särskilt tillstånd som endast gäller för genomresa i Sverige.
tredjelandsprincipen En asylsökande som kan återsändas till ett tredje land (inte hemlandet) där han är skyddad mot förföljelse eller vidaresändning, får inte asyl i Sverige.
UAT Uppehålls- och arbetstillstånd.
UN Se Utlänningsnämnden.
ungdomsboende, ungbo Ett kollektivt boende för asylsökande barn under 18 år, som kommit till Sverige utan sina föräldrar. Vanligtvis är barn vid ungdomsboende äldre än de som bor på grupphem.
uppehållstillstånd, UT En utlänning som vill stanna i Sverige mer än tre månader måste ha uppehållstillstånd. Kan vara tidsbegränsat eller permanent.
uppehållstillstånd enligt EES-avtalet Ges till EU-medborgare (samt anhöriga till dessa) som arbetar, studerar, driver egen rörelse, studerar eller har pension. Innehavaren har rätt att bo och arbeta i Sverige.
uppehållstillstånd för adoptivbarn Utländska barn som adopteras av personer bosatta i Sverige kan behöva uppehållstillstånd.
uppehållstillståndsfri tid Utländsk medborgare som är viseringsfri får vistas i Sverige som turist i tre månader utan att behöva söka något särskilt tillstånd. Förutsättning för vistelsen är att personen har pengar för sin försörjning.
uppsikt En mildare form av frihetsberövande än förvar. Uppsikt innebär att utlänningen antingen ska anmäla sig hos polisen på vissa tider eller lämna ifrån sig passet eller annan legitimationshandling.
uppskjuten invandringsprövning I ärenden där äktenskap eller sammanboende åberopas som varat kort tid beviljas oftast flera tidsbegränsade tillstånd. Normalt två ettårstillstånd. Först efter två års prövotid beviljas permanent uppehållstillstånd (put).
UT Se uppehållstillstånd.
utlänning En person som inte är svensk medborgare
Utlänningsnämnden (UN) Prövar Migrationsverkets beslut när en sökande överklagar.
utvisning En utlänning som har haft uppehållstillstånd och som därefter får beslut att han måste lämna landet blir utvisad. (Jämför avvisning)
vandelsvillkor Se hederligt levnadssätt.
verkställighet av av- eller utvisningsbeslut Polismyndigheten ska se till att en utlänning som fått ett avlägsnandebeslut, och som inte frivilligt lämnar Sverige, faktiskt lämnar landet.
verkställighetshinder Någonting kan ha hänt i utlänningens hemland som gör att han inte kan återsändas för stunden. Av- eller utvisningen skjuts upp.
villkorlig naturalisation (gällde fram till 1 juli 2001 då vi fick ny medborgarskapslag) Beslutet om svenskt medborgarskap gällde endast med villkoret att personen inom två visade att han befriats från det tidigare medborgarskapet. Numera godtar Sverige dubbelt medborgarskap.
visa Det internationella ordet för både uppehållstillstånd och visum.
visering Annat ord för visum.
viseringsfrihet Medborgare i många länder måste ha visum för inresa till Sverige. Medborgare från de länder där Sverige och det andra landet har avtalat om att slopa visumkravet har viseringsfrihet. Kommer man från ett sådant land kan man vistas i Sverige i tre månader utan att behöva söka något särskilt tillstånd.
viseringspraxis Beskriver när Migrationsverket eller den svenska ambassaden kan bevilja visum.
visum Visum är ett tillstånd att resa in och vara i Sverige under en kortare tid till exempel för att besöka släkt eller vänner, för turistbesök, för affärsbesök, för att delta i en konferens eller bara för genomresa (transit).
yttre gräns Gräns mot länder som inte deltar i Schengensamarbetet. Sveriges yttre gränser är t.ex. våra internationella flygplatser.
återkallelse av tillstånd När en utlänning flyttar från Sverige ska t.ex. det permanenta uppehållstillståndet återkallas.
återvandring Migrationsverket ska genom olika insatser både i Sverige och hemländerna underlätta för personer som har fått uppehållstillstånd i Sverige och inte är svenska medborgare att frivilligt återvandra.
återvinning av svenskt medborgarskap Den som har förlorat det svenska medborgarskapet kan, i vissa fall, få det tillbaka genom en anmälan.
återvändande När den sökande fått negativt beslut och lämnar Sverige. (Jämför återvandring.)
öppet ärende En ansökan som ännu inte är avgjord.
överklagande Om Migrationsverket avslår en ansökan om uppehållstillstånd eller svenskt medborgarskap har utlänningen rätt att överklaga beslutet. Överklagandet måste göras inom tre veckor.